Babahordozás és a hordozó kendők
 A manapság kapható sokféle hordozókendő közül három típus támasztja meg biztonságosan és egészségesen a kisbabát: a megkötős hordozókendő, a karikás hordozókendő és a MEI TAI.

Miért ajánljuk a Nandu hordozókendőt?

- A Nandu hordozókendő 15 éve jó minőségű és megbízható.
- A Nandu kendő anyaga kifejezetten erre a célra készül. A szövése a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő.
-A Nandu hordozókendő használati leírása szakmailag helyes, nem tartalmaz veszélyes pozíciókat, hibás leírásokat. 15 év tapasztalata alapján állították össze.
-A Nandu hordozókendők minősége a nemzetközi piacon szereplő kendők között is kiemelkedő.

A BABAHORDOZÁS ÉS A HORDOZÓKENDŐ ELŐNYEI
Manapság egyre több édesanya választja, hogy a természeti népeknél oly régóta bevált hordozókendőben, hordozza gyermekét. Mitől maradt fent a hordozókendő évezredeken át, és miért találtak rá a mai modern anyák ismét?

A hordozókendő az egyetlen modern hordozó eszköz, amely évezredek gyakorlata során bizonyította sokoldalú használhatóságát. Praktikus és gazdaságos, mivel újszülött kortól használható, és mindaddig hasznos segítség, amíg a gyermek ölbe kéredzkedik. Nagyon sokféle pozícióban elhelyezhető benne a gyermek.

Viselője számára kényelmes, nem vágja a vállat, a súly egyenletesen oszlik el a felsőtesten.. Megkönnyíti a közlekedést, a tömegközlekedési eszközökön nem kell a babakocsit emelgetni, és nem lélegzi be a füstöt térdmagasságban a gyermek.

Otthonra is hasznos segítség, hiszen minden gyermeknek vannak nyűgös napjai, amikor szinte egész nap kézben szeretne lenni. Így az édesanya nyugodtan felveheti a kendőbe, miközben el tudja látni a háztartást, vagy a nagyobb testvéreket.

A szoros testközelség hatására az édesanyákban olyan hormonok termelődnek, melyek megkönnyítik az anyaságot, könnyebben megértik gyermekeik jelzését, türelmesebbek lesznek. A kendőben hordozott gyermekek kevesebbet sírnak, könnyebben megnyugtathatóak. Megkönnyíti az újszülöttek alkalmazkodását a külvilághoz. A hordozókendőben ringatózva hallja édesanyja szívdobogását, hangját, érzi az anya illatát, testmelegét. A hordozás csökkenti az újszülött kori hasfájós sírást is, mivel megnyugtatóan hat, és elősegíti a bélmozgásokat. A hordozás megkönnyíti az igény szerinti szoptatást is.

Tökéletes fejlesztő eszköz, mivel a gyermek részt vesz a család életében, mélységében észleli a világot. Elősegiti az anya-gyermek kommunikációt. Kutatások szerint az agy egyes területeinek fejlődéséhez szükség van a ringatózásra, mozgásra. A mozgásfejlődést és az izomzat megerősödését is támogatja a hordozás, mivel a kendőben a gyermek együtt mozog a hordozójával, annak minden mozdulatára reagál. Az ortopéd orvosok és mozgásterapeuták is ajánlják, mivel a több pozíció közül minden életkorban kiválasztható az, amelyik ideális a gyermek mozgásszervrendszere számára.

A gyermek természetes módon hordozható benne, azaz úgy, ahogyan az édesanya a kezében is tartja. Újszülött korban fekve, vagy a mellkashoz simulva, később pedig csípőn. A modern hordozókendőknek két fő változata létezik. Oldalainkon mindkettőt bemutatjuk, és segítséget nyújtunk a választásban.

Dr. Ranschburg Jenő ajánlása a Nandu hordozókendőhöz


Még ma is él Magyarországon az az előítélet, mely szerint "a csecsemőt nem szabad elkényeztetni", az édesanya lehetőleg csak etetéskor vegye őt magához, egyébként pedig hagyja sírni az ágyában, ha ölbe vágyik, mert a baba csak így tanulhat rendet és fegyelmet, és csak így kerülhető el a gyermeknevelés "súlyos veszedelme", az elkényeztetés. Idestova huszonöt éve folyamatosan hangoztatom, hogy a pszichológiai tapasztalatok mindennek az ellenkezőjét bizonyítják! A világ, amelybe a gyermek beleszületik, tele van ismeretlen és nyugtalanító ingerekkel, és a diszharmónia, mely ennek következtében a gyermekben keletkezik, kizárólag az anya testi közelségével csökkenthető. Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyermek, akit csecsemőkorában sokat tartottak ölben, illetve mindig felvették, amikor kéredzkedett, hároméves korában nem csak kevesebbet igényli, hogy a szülő karjaiban legyen, de kreatívabb, ötletesebb kezdeményezőbb is társainál. Ennek az a magyarázata, hogy a kreativitás -az értelmi képesség mellett- egyfajta bátorság, önbizalom jelenlétét teszi szükségessé, és az ölben tartott gyerekek születésüktől azt tanulják, hogy a világ biztonságos hely, a környezet bármikor "megszólítható", és onnan mindig megfelelő és megnyugtató válasz érkezik. A hordozókendő nagyszerű eszköz annak a célnak a biztosítására, hogy az anya és gyermeke testi kontaktusa minél tartósabban és minél kényelmesebben valósuljon meg. A baba akár fekve, akár a magzati helyzetet utánzó gömbölyű pózban, akár függőlegesen helyezkedik el a kendőben, mindig kényelemben és mindig biztonságban érzi magát. Az anya jön-megy, tevékenykedik, a baba pedig -akár anyja hasán, akár a csípőjén vagy a hátán- együtt mozog vele. A gyermek érzi anyja testének melegét, szervezetében pedig működésbe lépnek a szeretet-hormonok (az opiátok), melyeknek hatására elárasztja a nyugalom és a harmónia érzése. Nem sír, nem szorong, hanem éppen ellenkezőleg: növekvő önbizalommal és növekvő kíváncsisággal fordul a világ felé, melyben élnie adatott. A hordozókendő használatát tehát melegen ajánlom minden édesanyának, aki képes felülemelkedni a gyerekeknek sok kárt okozó évszázados előítéleteken!

Dr. Ranschburg JenőNANDU HORDOZÓKENDŐ 


Minőség és megbízhatóság már 15 éve

A kötözős típusú hordozókendő egy hosszú, szövött pamut anyag, amelyben, különböző módokon felvéve és megkötve, a gyermeket korának megfelelően és kényelmesen lehet hordozni, újszülött kortól tipegő korig, vagy tovább is. Az anyag különleges szövése miatt hosszában és széltében nem nyúlik, viszont keresztben kellően rugalmas. Ez teszi lehetővé, hogy minden ponton megtámassza a gyermeket, felvegye a szükséges formát, ne vágja a gyermek lábát, ugyanakkor ne ereszkedjen meg, ne lazuljon meg hordozás közben. Fontos ez az anyagtulajdonság a hordozó számára is, mert így nem vágja a vállat, hanem rugalmasan illeszkedik, egyenletesen elosztva a terhelést a vállon és a felsőtesten. Megkötős hordozókendőnkben a hordozókendő hosszától függően összesen 16 hordozási pozícióban helyezhető el a gyermek. Minden kendőnkhöz részletes, fényképes leírás tartozik.

A HORDOZÓKENDÕ

A Nandu hordozókendők anyaga tiszta pamut. Szövése a hordozókendőket tanulmányozó ortopéd orvosok által nemzetközileg erre ajánlott szövéstechnika. Kizárólag ezzel a szövéssel készülő Kendők támasztják megfelelően a baba gerincét. Valamint az ezzel a technikával készülő Kendők nem repednek, nem szakadhatnak szét hirtelen, így sokkal biztonságosabbak.
Barack: pasztel 
mogyoróbarna (drapp), 
barackDió: sötétbarna, 
pasztel mogyoróbarna (drapp)
Drapp: egyszínű, 
pasztel mogyoróbarna (drapp)
Farmer: Sötétkék, nyersfehér
Hawai : pasztel színek, sárga, barack, narancsos rózsaszín
Indián: meleg színek, napsárga, téglavörös, sötétbarna
Krém: pasztel színek, világoskék, drapp
Meggy: mályvás rózsaszínes ( meggyleves) szín
Natural: pasztel mogyoróbarna (drapp), nyersfehér
Nyár: rózsaszín, bordóPink: mályva, rózsaszín, barack
Romantika: sötétbarna, pasztel mogyoró (drapp), rózsaszín
Tenger: pasztel középkék, világoskék
Terrakotta: sötétbarna, tégla, drapp (meleg terrakotta színek)
Trikolor: világoskék, középkék, királykék
Virág: tégla, nyersfehér (meleg, terrakotta szín)


MEGKÖTÉSI ÚTMUTATÓ

A Nandu hordozókendőkhöz részletes fényképes leírást adunk, mely összesen 16 megkötési módot ismertet, valamint ezek variációit. A leírást 15 éves gyakorlati és oktatói tapasztalat alapján állítottuk össze. A hordozókendő használata a leírás alapján önállóan elsajátítható.
A füzet összeállításánál figyelembe vettük a nemzetközi ortopéd orvosok kutatási eredményeit és ajánlásait. A Nandu hordozókendõk leírása szakszerû, nem tartalmaznak hibás megkötéseket, melyek károsak lehetnek a baba gerincére. A leírás fényképeit szakértelemmel készítettük, a pozíciók biztonságosan megkötöttek, a megkötés megtanulására alkalmasak.

Igény esetén kendő kötési tanfolyamon való részvételre is van lehetőség!


MÉRETEK

A Nandu hordozókendõk különbözõ hosszúságokban készülnek. A megfelelõ hosszúság kiválasztásánál a testmagasságot vagy a testalkatot, azaz a ruhaméretet kell figyelembe venni. Mindig azt, amelyik alapján hosszabb kendő szükséges. Valamint dönteni kell, hogy melyik hordozási pozíciókat szeretnéd gyakrabban használni.
A megköthetõ 16 pozícióból 13 az úgynevezett alap pozíció. 3 plusz pozícióhoz és két alap pozíció elöl megkötött változatához hosszabb hordozókendõ kell, mint az alap kötésekhez. A legkényelmesebbek a keresztezett kötések, melyeket az alap hosszúságú hordozókendővel hátul, vagy oldalt lehet megkötni. A hosszú hordozókendőkkel a csomó előre kerül, így könnyebb megkötni.

A mérettáblázat segítségével könnyen kiválaszthatod a megfelelõ méretet.
Mindig a hordozó személy testalkatától függ, hogy milyen méretû kendõre van szükség. Ha a családban többen is hordozzák a gyermeket, akkor a legnagyobb családtag méretének megfelelõ kendõt kell választani

NANDU hordozókendõ hosszúságok


(A kendő hosszúságok tájékoztató adatok, a méretválasztás nem ez alapján történik. Kendő méretet a fenti mérettáblázat alapján válasszon.)
S : 3.80m
M: 4m
L: 4.20m
XL: 4.40m
XXL: 4.60m
Long: 5.20m
A megadott hosszúságok mosás előtti méretek. Mosáskor a kendők 6-8 %-ot zsugorodnak. A mosáskor történő zsugorodást a mérettáblázatnál figyelembe vettük.


NANDU Karikás hordozókendő
A karikás babahordozó kendő tiszta pamut, különleges szövésű anyagból készül. A kendő karikába fűzve záródik. Egyesíti magában az ősi hordozóeszköz előnyeit és a modern igényeknek megfelelő kényelmet és biztonságot. A karikás megoldás lehetővé teszi, hogy a kendő bősége akkor is állítható, ha a gyermek már benne van. Így tökéletesen a gyermek és a hordozó méretének megfelelően lehet a hordozókendő bőségét szabályozni. A biztonságot külön növeli, hogy a karikánál a kendő alsó és felső széle külön is szabályozható. Utazásnál a kendő lazítható, így lehetővé téve a ruházat igazítását. Az állíthatóság miatt a pozíciók könnyedén változtathatók. Pl. ha elalszik a már csípőn ülő gyermek, akkor elfektethető. A diszkrét szoptatást is megkönnyíti, bármely pozícióból mellre tehető a gyermek. Kendőnkön a karika acélból készül, így teljes biztonságot nyújt, nem pattanhat el. A hordozókendő különleges szövésű anyaga biztosítja, a hordozó személy komfortérzetét, mivel rásimul a vállra, így egyenletesen oszlik el a súly. A hordozókendő anyaga felveszi a baba alakját, így támasztva, valamint az anyagnak ez a szövése biztosítja, hogy a kendő széle nem vágja a baba lábát. A karikás hozókendő a test előtt keresztben viselhető, az egyik vállra helyezve. A gyermek nyolc különböző hordozási pozícióban helyezhető el benne. Minden kendőhöz részletes, fényképes használati utasítás tartozik.Gyakori kérdések: hordozókendő, hordozás, hordozókendő kötés

1./ Melyik típusú kendőt válasszam?
A megkötős hordozókendő

A megkötős típusú kendőnél vannak olyan pozíciók, amikor a hordozókendő szimmetrikusan, két vállon helyezkedik el. Emiatt ideális abban a korban, amikor a babák már függőlegesen szeretnek lenni, de még nem ülnek stabilan. Ez kb. 3-4 hetes kortól 3-4 hónapos korig tartó időszak. A karikás kendőben ebben a korban a babákat nem ajánlom hordozni. Ennek oka az, hogy a kendő csak egy vállon van felfüggesztve, és emiatt csak egyik irányból támasztja meg a babát. A másik irányba a babák szépen lassan elkezdenek összecsuklani, kidőlni. Így a gerinc nem támasztódik minden irányból, súly nehezedik rá. A kötős hordozókendőben a későbbiekben a háton hordozás is biztonságosabb a kétvállas pozíciókkal. Tapasztalataim alapján a kötözős hordozókendő jól kihasználható utazáshoz, kiránduláskor vagy otthon, házi munka közben.
Nagyon sok féle pozíció közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja amelyik számára és a babája számára a legkényelmesebb. Az elöl keresztezett pozíció néhány hetes babáknál már használható, nagyon kedvelt kötés. Vannak babák, akik függőleges helyzetben nyugszanak meg a legkönnyebben.
A karikás kendő

A karikás hordozókendőt a legtöbben akkor szeretik használni, amikor olyan hordozóra van szükség, amelyiket gyorsan fel és le lehet venni. Ideális pl. ha autóból kiszállva rövidebb időre bemegyünk valahova. Praktikus lehet akkor is, ha már totyogó gyermekünk időnként viteti magát, időnként pedig önállóan szeretne menni. Ilyenkor a karikás hordozókendőt könnyebb átdobni a vállunkon, és beleültetni a babát. Hosszabb távon azonban kényelmesebb a séta a megkötős kendővel, olyan pozícióban, amikor két vállon oszlik el a súly. A gerincet is jobban kíméli, ha nem egyoldalasan van terhelve.
Az újszülötteket ebben a kendőben egyesek szerint kényelmesebben, lehet elhelyezni, mivel állítható a kendő bősége, akkor is, ha már benne van a gyermek. Saját tapasztalatom alapján, ha már a baba a kendőben van, fekvő pozícióban, már nem nagyon lehet állítani a kendő bőségén. Ugyanakkor jóval kevesebb féle képpen lehet benne fektetni a babákat, mint a megkötősben. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fekvős kor kb. 3 hét, utána már a babák jobban szeretnek függőlegesen lenni.
Háton is hordozható benne a gyermek, de van aki ebben a típusú kendőben nem érzi elég biztonságosnak háton vinni a babát. (A természeti népeknél is ezen a módon viszik a hátukon a gyermekeket) Előnye ennek a háton hordozásnak, hogy bármikor előre fordítható a gyermek, például, ha enni kér, vagy ha az orrát kell megtörülni.
Mivel a karikával állítható a kendő bősége, ezért ez utazás közben is praktikus, könnyen cserélhető, meglazítható a kisbaba ruházata, de ugyanez a megkötős kendővel is megoldható.
Tehát tapasztalatom szerint a karikás kendő inkább kiegészítő, második kendőként lehet nagyon praktikus.
 
2./ Fontos, hogy milyen az anyaga a megkötős hordozókendőnek?

Igen, alapvető fontosságú a hordozókendő anyaga. Ortopéd orvosok tesztelték a hordozókendőket, és egyértelmű, hogy kizárólag a nemzetközileg erre ajánlott szövéstechnikával készülő kendők nyújtják a maximális bizonságot a baba gerincének. A megfelelő szövésű kendők hosszában nem nyúlnak. Emiatt, ha megkötünk egy pozíciót, utána nem ereszkedik meg a kendő, ellentétben az egyszerű vászon szövésű anyagokkal. A megereszkedett, meglazult hordozókendő nem fogja oda a babát megfelelően, így a baba csúszhat lefelé, vagy oldalra, ezzel megterhelve a gerincét.
A hordozókendőnek alkalmas szövésű anyagok kereszt irányban rugalmasak. Ez biztosítja azt az alapvető tulajdonságot, hogy a kendő körülöleli a babát, felveszi annak az alakját. Így minden ponton támasztja a baba gerincét, így nem nehezedik súly rá. Különösen fontos ez a kisebb babáknál. Más anyagoknak nincsen meg a megfelelő rugalmasságuk kereszt irányban, kifejezetten káros lehet a baba gerincének a kritikus időszakban. Fontos még ez a rugalmasság ahhoz is, hogy a kendő ne vágja a baba lábát!
Ez a kereszt irányú rugalmasság teszi kényelmessé és egészségessé a kendőt annak viselője számára is. Azzal, hogy rásimul a vállra, egyenletesebben oszlik el a súly, és nem vágja a vállat. Még nagyobb gyermek is kényelmesen hordozható a megfelelő anyagú hordozókendőben, a hordozás nem terheli a gerincet. A hordozókendő tanfolyamokon találkoztam többször anyukákkal, akik más típusú, nem megfelelő anyagú kendőben vitték a babájukat. A tanfolyamon kíváncsiságból kipróbálták a szövött kendőket, és egyértelműen kényelmesebbnek találták.
Nagyobb gyermekeknél a nem megfelelő szövésű kendők kifejezetten veszélyesek is lehetnek. Nagyobb súly esetén ezek könnyen repednek. Ha sérülés keletkezik az anyagon, akkor pedig már egy kisebb baba súlya alatt is egy pillanat alatt végigrepedhet, végigszakadhat az anyag. A nemzetközileg ajánlott szövéstechnikájú kendők nem repednek el még akkor sem, ha sérülés keletkezik az anyagon.
 
3./ Kapok hozzá leírást, amiből egyedül is meg tudom kötni?

A Nandu hordozókendőkhöz fényképes, részletes leírást mellékelünk. A leírást 15 éves gyakorlati és oktatói tapasztalat alapján állítottam össze. A leírás segítségével a hordozókendő egyedül megköthető. A hordozókendő tanfolyam természetesen nem szükséges ahhoz, hogy használni lehessen a kendőt. A fényképes leírásunk nemzetközi szinten is kiemelkedő szakmailag és tematikájában. 16 különböző megkötési technikát ismertetünk, valamint ezek variációit. A babák fejlődési szakaszainak megfelelően fektethetőek, hordozhatóak elöl, csípőn és háton. Így mindenki megtalálhatja azt a pozíciót, mely számára és a kisbabája számára kényelmes.
 
4./ Érdemes a leghosszabb kendőt választani?

A Nandu hordozókendőkkel összesen 16 különböző pozíció köthető meg. 13 alap pozíció megkötéséhez testalkattól függően elég az S (3.80 m), M (4m), L (4.20 m), XL (4.40 m) vagy az XXL (4.60m) méretű kendő. A zsebes keresztezett kötésekhez, valamint a keresztezett kötések elöl csomózott változatához hosszabb kendő szükséges. Ezeket a pozíciókat 38-as méretig az XXL (4.60 m), 40-es mérettől az LL (5.20m) méretű babahordozó kendőkkel lehetséges megkötni. A legnépszerűbb és leginkább ajánlott megkötés az elöl keresztezett hordozás, mivel stabilan támasztja a babát, ugyanakkor kényelmes a hordozónak is. Az alap hosszúságú kendővel ennél a hordozásnál a csomó hátulra vagy oldalra kerül. Hátul a csomót nehezebb megkötni, valamint zavaró lehet, ha hátizsákot veszünk fel. Ülés közben hátradőlve pedig nyomhat. Az oldalsó csomó kényelmesebb. A hosszú kendőkkel a csomó előre kerül a baba popsija alá, így egyáltalán nem zavaró. A gyermek súlyát a derékon körbeérő pánt is tartja, így nem csak a vállra nehezedik a súly. A hosszú kendő előnye az is, hogy a kendő bősége még utólag is állítható, ha már beletettük a babát. A zsebes keresztezett kötés, mely csak a hosszú kendőkkel köthető meg, nagyon jól támasztja a piciket. Ez főleg az első hónapokban fontos. Ugyanakkor a hosszú hordozókendőknél hosszabb anyagot kell magunkra csavarni. Ez valamivel talán melegebb nyáron, de sokak szerint ez nem észlelhető különbség.


5./ Mennyi idős kortól használható a hordozókendő?

Már néhány napos kortól használható. Minél hamarabb kezdik használni, a baba annál jobban megkedveli. Így könnyebben megnyugtatható lesz, ha sír. Az ortopéd orvosok álláspontja szerint, a hordozókendőben fekvő pozíció a legmegfelelőbb az újszülött anatómiai adottságainak. Az összegömbölyödött testhelyzet optimális a gerinc számára, mivel biztosítja az átmenetet az anyaméh magzati pozíciójából. A kendő a gerincet minden ponton alátámasztja, így arra súly nem nehezedik. A gerinc hanyattfektetéssel történő erőltetett kiegyenesítése felesleges stressz a gerincre. A megfelelő életkorban, a mozgásfejlődésből adódóan, a megfelelő izmok megerősödésének hatására alakul ki az egészséges tartás.
 
6./ Hogyan hat a mozgásfejlődésre a hordozás?

A hordozókendőben csak látszólag passzív a baba. Valójában az anya minden rezdülését, mozdulatát érzi, és a teste együtt mozdul az anyával, egyensúlyoz, tulajdonképpen lovagol rajtunk. Az izmok és az egyensúlyi szervek folyamatos ingereket kapnak. Ez nagymértékben elősegíti, harmonikussá teszi a mozgásfejlődést.
 
7./ Hogyan találom meg a legkényelmesebb fekvő helyzetet?

Olvassa át részletesen a hordozókendőhöz mellékelt használati leírást, és figyelje meg a képeket. Először akkor tegye bele a babát, amikor jókedvű és nyugodt. Így mindkettejük számára kellemes érzés társul hozzá. Először lehet a baba nélkül is kísérletezni. Próbáljon egy újszülött méretű játékbabát, mackót, összecsavart kispárnát elhelyezni. Álljon egy tükörrel szembe, amely mellé esetleg oda is függesztheti a képeket. Ha kell, igazítson a kendőn, amíg megtalálja a megfelelő pozíciót. A hordozókendő használatát gyakorolni kell. Egy kevés gyakorlat után azonban egyszerűen használható, és nagyon kényelmes.
 
8./ Milyen idős korig használható a hordozókendő?

A hordozókendő mindaddig hasznos segítség, amíg a gyermekek felkéredzkednek. Akár hároméves korig is használható. Sokszor a már járni tudó gyermekek is felveteteik magukat hosszabb, rövidebb időre. Ilyenkor nagy segítség a hordozókendő. Könnyen beleemelhető a gyermek, vagy letehető belőle. A gyermek súlyát nem a kar tartja, hanem egyenletesen eloszlik a vállon, a háton és a csípőn. Úgy helyezkedik el a gyermek, ahogyan az anatómiailag is a legtökéletesebb és legkényelmesebb ,mind a gyermek, mind a hordozó számára, azaz, ahogyan az édesanyák a karjukra veszik a gyermekeket, csípőcsontra ültetve. A hordozókendő anyaga erős, inkább a hordozó személy teherbírása a határ. De jóval tovább lehet kényelmesen hordani a gyermeket a kendőben, mint bármely más hordozóban. Ez azonban csak a megfelelő szövésű kendőre vonatkozik. A nem megfelelő szövésű kendők kifejezetten veszélyesek is lehetnek nagyobb súly esetén, mivel könnyen repednek!
 
9./ Hogyan lehet szoptatni a hordozókendőben?

A hordozókendő segítségével észrevétlenül lehet szoptatni akár utazás, séta, vagy kirándulás közben is. Egy rejtett kivágású szoptatós ruha, vagy póló segítségével a pólót sem kell felhúzni, egyetlen mozdulattal mellre tehető a baba, a kendő takarásában. Ha már csípőn ül a gyermek, akkor a hordozókendő meglazítása után elfektethető, vagy csípőn ülve, függőleges helyzetben is szoptatható. Ilyenkor a kendőt fel lehet húzni a gyermek fejéig. Ez elegendő takarást biztosít a szoptatáshoz.


Köszönöm hogy elolvastad ezt az oldalt. Várom észrevételeidet, kérdéseidet.

Tanácsadás és bővebb információ: romandik@gmail.com.A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit a saját hasznára.”


Szentgyörgyi Albert

 

blogger templates | Make Money Online