Környezetbarát tisztítószer, avagy a MOSÓDIÓ A-tól Z-ig


A világ legolcsóbb mosószere, 100%-ban természetes növényi összetevőkből áll, így 100%-os környezetbarát alternatíva a szokványos mosóporral szemben.

 

Használható fehér és színes mosásra 30-90 fokon, a legfinomabb selyemtől a legjobb minőségű gyapjún keresztül, a legdurvább felületű vászonig minden anyaghoz.

A mosódió a természet egy csodálatos ajándéka, mindenkinek tiszta szívvel ajánlható.
Ha kisgyermeked van, nyugodt lelkiismerettel használhatod, még a textil pelusokat is moshatod vele, biztos lehetsz benne, hogy semmilyen kémiai anyag nem kerül a baba bőrével érintkezésbe.
Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a szaponinnak köszönhetik nevüket.
A szaponin kb. 14%-os koncentrációban és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésében, azaz a dió héjában. A diónak van egy fekete belső magja, ami sem étkezésre, sem mosásra nem alkalmas. A mosódiónak tehát kizárólag a héját használjuk, amiben a kitűnő mosóerővel rendelkező szaponin van. A szaponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan.

Az akár 15 méter magasra is megnövő mosódiófa természetes lelőhelye Dél-India, ott már évszázadok óta termesztik és használják termését. Márciusban és áprilisban fehér virágok borítják a fát. A termés szüretelése szeptemberben és októberben történik. Az érett diók aranyszínűek és ragacsosak.
A mosódiófákat és termésüket sem a betakarítás előtt, sem utána nem kezelik vegyszerrel. Ismeretes, hogy a mosódióban lévő saponin elriasztja az élősködőket, ezért nincs permetezésre szükség a mosódió fáknál.
Mosódió fája

ELŐKEZELÉS

Mielőtt áttérnél a mosódióval való mosásra, célszerű egy ecetes átmosást végezni a mosógépeden, mivel a mosódió kioldhatja a dobból az ott lerakódó vízkő- és mosószermaradványokat, ami barnás foltot hagyhat a ruhákon.
Mivel a mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket, egyébként is ajánlatos – attól függően, hogy  hetente mennyi adag mosást indítasz – üres állapotban egy ecetes átmosást végezni. A mosógép dobján meg szokott látszani, ha esedékessé válik  a vízkő elleni védekezés. Legegyszerűbb ha minden mosás alkalmával ecetes öblítést alkalmazol, így nagy valószínűséggel nem lesz szükség erre az átmosásra.
Így végezd az ecetes átmosást: üres állapotban  60 (vagy 90) fokon egy  kímélő programot kell indítanod. Önts a gépbe két liter húsz százalékos ecetet, amikor felmelegítette a vizet a program,  állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy éjszakára. Néha forgasd meg a dobot, és reggel  melegítsd fel még egyszer! Az ecetes átmosást követően a megszokott módon folytathatod a mosást.
Célszerű minden mosás alkalmával az öblítős rekeszbe 10%-os ecetet önteni vízzel kb. kétszeresére felhígítva, vagy amikor a mosógépünk már az öblítési fázisban van, megállítjuk a programot, és 1-1,5 dl ecetet közvetlenül a mosódobra öntünk. A ruha megszáradva nem marad ecet szagú, sőt az ecet még kimondottan jót is tesz: az  ecet fertőtlenítő-, és vízkőoldószer, az utolsó öblítővízbe keverve a mosott ruha színeit élénkíti. Színmegkötő tulajdonsága miatt, régebben a festett ruhákat ecetes vízben áztatták. A drága, környezetterhelő Calgon helyett, én ezzel a módszerrel védekezem a vízkő ellen.

Áztatás, előkezelés

Az “idő” helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Energiát takaríthatsz meg, ha a szennyest beáztatod. Lúgos vízben, mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul, így kisebb hőfokon (pl. 40 fokon) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el.
A mosógép energiafelhasználásának kb. 90%-áért a vízmelegítés felelős, ezért is fontos, hogy az erősen szennyezett (olajos, zsíros, foltos, izzadságszagú) ruha esetén mosószódás áztatást alkalmazzunk. Ezzel az egyszerű művelettel energiát nyersz, pénzt spórolsz ! (Ügyelj a textília színtartóságára.) A mosószódát old fel kevéske meleg vízben úgy tedd az áztató lavorba, mivel a mosószóda szemcsék lerakódhatnak a ruhán ha nem oldódik fel rendesen. (A mosószóda szárít, ha érzékeny a bőröd, használj gumikesztyűt.)

Áztatás, előkezelés esetén: 5 liter meleg vízhez adjunk 1-2 evőkanál mosószódát és áztassuk a ruhát 1-2 órán v. éjszakán keresztül.
Meglepő lesz a hatás…hihetetlen tisztítóerő, régi foltok vándorolnak ki az anyagból!! Figyelem! Ne alkalmazd gyapjú valamint valódi selyem ruhákon!
A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. A mosószódát mészkőből és sós vízből állítják elő, környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, melynek nincs káros mellékhatása.
Az ecet/víz keveréket ha egy szórófejes flakonba tesszük, az öblítésen kívül felhasználhatjuk arra is, hogy eltüntessük a ruhákból az izzadságszagot, úgy hogy a megfelelő helyen befújjuk mosás előtt kb 30 perccel.
Mosás előtt kezeld a makacs foltokat (kis zoknik talpacskája, ételfoltok, fű, föld, borfoltok, ingnyak) természetes alapú folttisztítóval.

Hány darab mosódiót tegyünk a zsákba és hányszor használhatjuk fel?

A mosódiót több mosáshoz is fel lehet használni, ez főként a mosási víz hőmérsékletének függvénye,  ha alacsony hőfokon (40 fok) mostál többször, ha magasabban (90 fok) kevesebbszer.
A mosás minőségét befolyásolja még a víz keménysége, a mosandó ruhák szennyezettsége. Érdemes kísérletezni!A mosódió héjából első használat illetve magasabb hőmérsékleten oldódik ki a legtöbb szappan, ezért ha magasabb hőfokon mosol kevesebb dióra van szükség. (viszont minél keményebb a víz, annál több dióra van szükség)
Ha pl. először mosol 90 fokon, után 1-2x moshatsz még 40 fokon, a ruha szennyezettségétől függően, bátran kísérletezz, semmit nem veszíthetsz. Két-három próbamosás után már kitapasztalod, neked hány dióhéjra van szükséged egy-egy mosás alkalmával.
Ha bizonytalan vagy, hogy  felhasználható-e a dió egy újabb mosásra, akkor utoljára moss olyan ruhákat, melyeknél csak egy frissítő átmosásra van szükség.  Célszerű első felhasználásnál mindig a szennyezettebb ruhákat mosni, mivel a mosódió jellegéből adódóan – természetes növényi alkotóról van szó – második felhasználáskor gyengül a teljesítménye.
Segítségképpen egy kis iránymutatás, hogy kb. hány diót is pakolj a zsákocskába, de ezt majd neked kell kitapasztalni.


Lágy víz esetén Kemény víz esetén
40 fokon (2-3 X felhasználhatod) kb. 6-8 fél dióhéj 8 – 10 fél dióhéj
60  -  90 fokon (1-2x felhasználhatod) kb. 4 fél dióhéj kb. 5  - 6 fél dióhéj

Fehér ruhák mosása

A mosódió az erősen szennyezett fehér ruhákból nem veszi ki a foltot, s nem is fehérít, ezért  fehér ruhák mosása esetén szükség van külön fehérítő adagolására, szódabikarbónára, bóraxra  v.  fehérítő sóra,  mely használatánál aktív Oxigén szabadul fel és szintén környezetbarát.
Az öko oxigéntartalmú fehérítő és folttisztító só:  nem tartalmaz illatanyagot, színezéket, enzimeket, tartósítószert. Nem utolsósorban klór- és foszfátmentes.  Megakadályozza a fehér anyagok beszürkülését. A szürke anyag visszanyeri fehérségét. Feloldja a tea, gyümölcs, vörösbor, fű, vér, hajszinező, stb. által okozott organikus foltokat.
Fehérítő só alkalmazása: szórj kb. 1-2 evőkanálnyi mennyiséget egyszerűen a mosógépbe, a szennyes ruhákra. Alkalmas fehér, gyapjú, vászon, szövet és műszálas anyagokhoz.  Fontos! Előzőleg nem szabad meleg vízben feloldani, hiszen ha így tennénk, az aktív oxigén nem a mosás során szabadulna fel, hanem már előtte elbomlana. Folteltávolítás optimálisan 50°C-on, de már 40 °C -tól használható. (Előáztatásnál már 30°C-on kifejti hatóerejét.) Ha 40°C-on mosol, és időd engedi, akkor érdemes felfűtését követően megállítani a mosóprogramot, és egy ideig állni hagyni a ruhákat.

Öblítés

Öblítő használata nem szükséges, hiszen nincs mosószer maradvány, melyet szükséges lenne kiöblíteni, továbbá a mosódió jól antisztatizál. A mosott ruha semleges illatú.
Amennyiben nem vagy elégedett a mosódió illatmentes jellegével, cseppenthetsz  az öblítőtartályba tiszta  illóolajat/bioöblítőt,  vagy  a vászonzsákra, mielőtt beteszed a ruhák közé.
Az ecet fertőtlenítő-, és vízkőoldószer, nyugodtan használhatod a  drága Calgon helyett. Lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Én  az előzőleg vízzel kétszeresére higított gyümölcsecetet vagy tíz  százalékos  ecetet  öntök az öblítő tartályába,  majd csepegtetek bele  kb. 20 csepp tiszta illóolajat v. bioöblítőt.  (A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.) Az illóolajból érdemes 100% tisztaságút vásárolni, mivel azok biztosan nem hagynak nyomot a ruhán, és nem okoznak bőrirritációt. Az ecetben jól oldódik az illóolaj, én értékes tulajdonságai miatt kedvelem használni őket. Például egy-egy betegség után,  a gyerekek  törölközőik, fehérneműik mosásánál teafaolajat csepegtetek az öblítőrekeszbe. (A teafaolajnak vírus-, baktériumölő, fertőtlenítő hatása van.)
Öblítés előtt nem kell kivenned a mosódiókat, bent maradhat a gépben egész mosás alatt. A hideg vízben az öblítés alatt minimális szaponin fog kioldódni, és attól is csak még puhábbak lesznek a ruhák. Itt nem áll fenn veszély, hogy bőrirritáció lép fel, szemben a bolti mosószerekkel, ahol alapos, többszöri  öblítésre van szükség, ami energia- és vízpazarlás.
Tapasztalni fogod, hogy nem habzik a mosódió, de ne aggódj a habmentességen, ez csak előny az automata mosógépek szempontjából, ráadásul a mosószereknél megszokott habzás mesterséges habzóanyagok következménye, melynek nincs köze a mosószer tisztító hatásához.  Nincs összefüggés a hab és a tisztaság között !

Honnan tudod, hogy már nincs több saponin a dióban?

Mindaddig használható további mosásra a dió, amíg kissé ragad, hiszen addig tartalmaz hatóanyagot. Ezt a legkönnyebben félszáraz állapotban tudod megnézni, mosás befejeztével még nem, ha teljesen megszárad akkor szintén nehéz eldönteni, h. mennyi saponin van benne. Ha bizonytalan vagy, moss olyan ruhákat, amiknél csak egy frissítő mosásra van szükség, vagy készíts a diókból pl. felmosószert.
A kis zsákban megmaradt dióhéjat, ha már többször nem tudod felhasználni,  dobd a bioszemétbe, kukába v. rakd a komposztba.
A mosódió 100%-os környezetbarát alternatíva a szokványos mosóporral szemben: 1kg mosódió-héja elegendő 100-150 mosáshoz.

Tárolás

Száraz, légmentesen helyen tárold a diót.

Hogyan varázsolja tisztává a dió a ruhákat?

A dió héjában rejlő értékes hatóanyag a Saponin, kitűnő mosóerővel rendelkezik.
A  saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. A  saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából.  A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy miután a ruha átázott, a mosógép forgása (vagy a kezünk) kirázza a szennyeződést a szövetből, a mosódió szaponinja pedig tartja a piszkot a vízben feloldva, megakadályozva, hogy újra lerakódjon a ruhában, amíg ki nincs öblítve. Mindezt  anélkül teszi, hogy a színek veszítenének élénkségükből vagy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió enzimek és tenzidek nélkül is ellátja a feladatát.

Szemes mosódió és folyékony mosódió

A mosódió a természet egy csodálatos ajándéka, mindenkinek tiszta szívvel ajánlom. 
Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a szaponinnak köszönhetik nevüket.

A mosódió fája 15 méter magasra is megnőhet. Az érett diókat szeptemberben és októberben gyűjtik össze és szárítják. A barna színű diókat feltörik, a folyékony mosódió készítéséhez a héját 9x kifőzik. A főzés következtében a héjából természetes barna színű szappan jellegű hatóanyag szabadul fel. A növényi anyagok kiemelkedő tisztító hatással rendelkeznek. A mosódiófákat és termésüket sem a betakarítás előtt, sem után nem kezelték kémiai vegyszerekkel.
 Az előállításához (főzéséhez) mosódiót használnak.
Az indiai mosódióhéj folyékony, kioldott változata, 100 % lebomló, egészségre és környezetre ártalmas szert nem tartalmaz!
Bőrgyógyászatilag bevizsgált, natúr termék, kisgyermekek, érzékeny bőrűek, ekcémás, allergiások ruháinak mosására is alkalmas.
Használata:
A ruhák szennyezettségétől és a víz keménységétől függően 1-1.5 kupaknyi folyékony mosódiót a mosószer adagolóba vagy egy régi mosószeradagoló gömbbe kell önteni , majd elindítani a kívánt programot a mosógépen.  Láthatod, ugyanolyan egyszerűen használható, mint bolti folyékony “társa”, azzal az óriási különbséggel, hogy nem tartalmaz enzimeket, tenzideket, optikai fehérítőt, színezéket és más csúnyaságokat. A folyékony mosódióval való mosásnál, hasonlóan a szemes változatához, fehér ruhák tisztításánál szükség van természetes fehérítésre (bórax, szódabikarbóna, aktív oxigénes fehérítő só), hiszen nem tartalmaz fehérítőt a folyékony mosódió sem.


A folyékony dió és szemes dió összehasonlítása:
folyékony  dió Szemes   dió
nem kell a vászonzacskóval bíbelődni, ezért gyorsabb, könnyebb a vászonzacskó száját alaposan le kell zárni, mert mosás közben kipotyoghat a dió
kézimosáshoz is egyszerűen használható ahhoz, hogy kézimosáshoz használhassuk nekünk kell megfőzni a diót, majd szürni, azaz egy alaplét kell készíteni
van folyékony dió illattal (nagyon diszkrét illat, alig érződik)  és anélkül illatosításra mosóparfümöt v. tiszta illóolajat kell öntenünk a öblítő tartályába
mivel van dizájnos csomagolás, azt külön meg kell fizetni nincs dizájnos csomagolás, azért nem kell külön összegeket fizetni
előállítása költségesebb, hisz a diókat 9x kifőzik majd sűrítik, ezáltal környezetterhelése nagyobb gazdaságosabb
egyszer használható fel többször felhasználható
A folyékony mosódió az első öblítéssel távozik a vízzel az öblítés alatt is oldódik ki némi saponin, ami tovább puhítja a ruhákat
csak mosásra használható fel több minden készíthető belőle (sampon)felhasználható: mosogatásra, súrolásra, ablaktisztításra
nyaraláskor, hosszú hétvégén könnyen magunkkal vihetjük, és használhatjuk kézi mosásra körülményes otthonunkon kívül használni


A mosódió egyéb felhasználási területei

1./ Folyékony tisztítószer

Természetes alapanyaga miatt a mosódió alkalmas tisztításra a padlótól a mennyezetig, azaz mindenre jó amit mosni lehet és tisztítani kell.
Ha előzőleg nem használt diót választotunk, akkor egy meglehetősen erős oldatot kapunk, melyet igény szerint bármikor higíthatunk.
Így készíthetünk folyékony tisztítószert:  4-6 héjat összetörünk, majd forraljuk  kb. 5-10 percig, végül szűrjük le.  Attól függően, hogy milyen töménységű oldatot kívánunk létrehozni, a dióhéj mennyiségét változtathatjuk.
Egy üres szórófejes flakonba téve, néhány csepp ezüstkollid  hozzáadásával hatásos általános tisztító spray keletkezik. Egyes illóolajok nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de a vírusokat is megölik 1-2 óra alatt. Az egyik legjobb fertőtlenítő a teafaolaj, de nagyon jó a levendula- és a citromolaj is, így az ezüstkollid mellett csepegtethetsz illóolajakot is a mosódiós tisztítószeredbe, garantált a baktériumok pusztulása.:) Az illóolajok erős olajok, ügyelj rá, hogy csak néhány cseppet alkalmaz belőle.

  • A mosódió szerves anyag, ezért a főzete szobahőmérsékleten kb. egy hét alatt megromlik. Igy az elkészült oldatot vagy azonnal felhasználjuk, vagy hűtőben tároljuk. Hűtőben kb. 10-12 napig áll el.

  • Ha teszel az elkészült mosódió oldathoz ezüstkollidot vagy teafalolajat akkor akár három hétig is eláll.

2./ Zöldség, gyümölcs vegyszermentesítése

Ismeretes, hogy a mosódióban lévő saponin elriasztja az élősködőket, ezért nincs permetezésre szükség a mosódió fáknál.
Az almát amit megveszünk a zöldségesnél,  átlagosan négy idegen fogja meg, mielőtt kiválasztanánk, a paradicsomot pedig akár húszan is.
A gyermekek különösen érzékenyek a növényvédő szerekre, mivel testsúlyukhoz viszonyítva többet esznek, mint a felnőttek, és mivel szerveik, ideg- és immunrendszerük még fejlődésben van.
A rovarölő szereket és egyéb mezőgazdasági vegyszereket direkt arra tervezik, hogy „vízállóak” legyenek, azaz az eső ne tudja azokat lemosni. Ebből következik, hogy  egy gyors öblítés a vízcsap alatt nem lehet hatékony a gyümölcsök és zöldségek megtisztítására. Vizsgálatok megállapították, hogy a felszíni maradványok mintegy 70-95%-a mosás után is a terményen marad.
Tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztását jelenti. A  növényi tápanyagokkal azonban minden falat magában hordozhat rovar- és gombaölő szereket és egyéb kémiai adalékokat.
A zöldség-gyümölcstisztítás tehát elég bonyolult kérdéskör, hiszen a vegyszerek beszívódhatnak a gyümölcs húsába is, tehát teljes eltávolításukra sok esetben nincs mód.
Úgy gondolom, a maximumot megtesszük ha mosódiós lében áztatjuk, majd öblítjük a gyümölcsöket.
Fontos, jó alaposan megmosni a gyümölcsöket, még akkor is, ha a héját nem akarjuk elfogyasztani, hiszen hámozásnál a kezünkről könnyen a gyümölcs húsába kerülhet a vegyszermaradvány. Tehát még egy banán esetében is ajánlatos az áztatás majd lemosás,és a kezünket is jó alaposan meg kell mosni. Ha bevállaljuk, hogy nem ellenőrzött gazdaságból vásároljuk a zöldséget, gyümölcsöt, akkor áztassuk be  pár percre (5-15) mosódiós lébe, – majd még egy tiszta, erre a célra rendszeresített kefével
is át lehet dörzsölni, – végül folyóvíz alatt jó alaposan leöblíteni.
Tiszta vízbe pár darab kb.4-6 fél dióhéjat tehetsz, kb. fél liter víz esetén, esetleg egy pár percig forralhatjuk is lassú tűzön, és mikor kihült, akkor tesszük bele az áztatásra szánt gyümölcsöt, pár percre. Ez az eljárás, ugyanazzal a dióval, sokszor megismételhető, egészen addig, amíg szép barna színe van  a mosódiós lének, azaz van szaponin tartalma a diónak.
Áztassunk tehát a mosódió levében a gyümölcsöt, zöldséget, sokat teszel családod egészségéért!
3./ Ablak és üvegtisztító
Forraljunk 4-6 fél héjat 0,5 l vízben 10 percig.
Pici fehérecettel szuper hatású ablak és üvegtisztítót kapsz.
Üres szórófejes flakonba téve az elkészített oldatot, ugyanolyan egyszerűen használhatjuk mint bolti társait.
4./ Fertőtlenítő hatású mosogatószer
Forraljunk 4-6 fél héjat 0,5 l vízben 10 percig, miután kihült adjunk hozzá 20 ml ezüstkolloidot (fertőtlenítés végett). Tegyünk az elkészített oldathoz egy kevés ecetet, és az edények, üvegpoharak  tiszták, és cseppmentesek lesznek, vagy öblítsük ecetes vízzel. (Az áztatástól is tisztává válnak az edények.) Attól függően, hogy milyen erősségű oldatot akarunk használni a mosogatáshoz, a dióhéj mennyiségét változtathatjuk.
Egyes illóolajok nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de a vírusokat is megölik 1-2 óra alatt. Az egyik legjobb fertőtlenítő a teafaolaj, de nagyon jó a levendula- és a citromolaj is, így az ezüstkollid mellett csepegtethetsz illóolajakot is a mosódiós mosogatószeredbe, garantált a baktériumok pusztulása.:)
Ha a mosogatószerhez a fent említett illóolajokat adjuk, akkor a mosogatószivacsban sem fognak hemzsegni a bacik. A szivacsra azért nem érdemes töményen rácseppenteni, mert rövid időn belül szét fog mállani tőle.  Egy literhez adj 30 csepp pl.teafaolajat és keverd jól össze!
Szobahőmérsékleten, néhány napnál tovább,  – mivel nincs benne mesterséges tartósító – csak abban az esetben tarthatod, ha cseppentesz bele pár csepp ezüstkollidot.
A hab hiánya ellenére tökéletes lesz a tisztítóhatás, a hab egyébként is az allergén mesterséges habosítók eredménye.
Tipp: Készíthetünk folyékony változatot is. Tegyünk egy kb. 1 literes zárható edénybe 4-5 héjat, engedj rá a csapból forró vizet, és rázzuk fel, majd szűrjük le egy másik edénybe. Néhány másodperc alatt kész a tisztítószer. Sokszor megismételhető.
5./ Felmosószer
Igy készítsük:  1 liter vízbe tégy 100gr mosódió héjat és forralunk 30 percig. Másik lehetőségként öntsünk forrásban levő vizet a dióhéjakra, majd hagyjuk kihűlni.
A mennyiséget változtathatjuk, attól függően, hogy milyen töménységű oldatot kívánunk létrehozni.
Ha előzőleg nem használt diót választunk, akkor egy meglehetősen erős oldatot kapunk, melyet igény szerint bármikor higíthatunk. Hagyd az oldatot lehűlni. Az oldat sűrűségétől függően tapasztald ki, hogy a felhasználáshoz mekkora mennyiség szükséges. Egyes illóolajok nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de a vírusokat is megölik 1-2 óra alatt. Az egyik legjobb fertőtlenítő a teafaolaj, de nagyon jó a levendula- és a citromolaj is, így ha csepegtünk illóolajakot a mosódiós felmosószeredbe, garantált a baktériumok pusztulása.:) A lényeg, hogy 3-nál több illóolajat semmiképp ne használjunk és mivel nagyon erősek pár csepp elegendő belőlük.

  • A mosódió szerves anyag, ezért a főzete szobahőmérsékleten kb. egy hét alatt megromlik. Igy az elkészült oldatot vagy azonnal felhasználjuk, vagy hűtőben tároljuk. Hűtőben kb. 10-12 napig áll el.

  • Ha teszel az elkészült mosódió oldathoz ezüstkollidot vagy teafalolajat akkor akár három hétig is eláll.
6./ Fürdés
A mosódióval arcunkat, és teljes testünket is moshatjuk.
Mosódióval történő mosdás után bőrünk puha és finom lesz, sokkal ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben.
Teáskanálnyi mosódiólét rakjunk a fürdővizedbe.
Illóolajokat is használhatunk, de sohasem szabad csak úgy tisztán a fürdővízbe tenni, mert a víz felszínén úszó olajcsepp rátapad a bőrre és ki is csípheti. Mindig valamilyen ún. emulgeátorban kell feloldani, ami lehet méz, tejszín. Egy kád fürdővízhez 3-15 csepp illóolaj szükséges, attól függően, miért alkalmazzuk a fürdőt, csak megnyugtatásra (levendula) vagy gyógyításra, illetve ki fog fürdeni, felnőtt v. gyerek.
Vékony rétegben felkenve kiváló a pattanások ellen. Indiában tradicionálisan használják pikkelysömör, ekcéma és krónikus bőrgyulladások kezelésére.
7./ Hajsampon
Tégy 4-6 darab mosódió héjat edénybe, adj hozzá 250 ml vizet. Forrald fel, takaréklángon folytasd egy-két percig. Ha lehült, öntsd a folyadékot egy üres samponos flakonba vagy zárható üvegbe.
Kb. 20 ml diós lé elég egy 3 dl zárható flakonba, majd addig rázzuk a flakont, míg összefüggő habot nem kapunk, és ezzel mosható a gyerekek, meg a saját hajunk. A habzást segíti, ha teszünk a flakonba egy kupakot. (Egyszerűbb változat: egy üres flakonba teszünk 3-4 fél dióhéjat, ráengedünk meleg vizet, felrázzuk, amíg összefüggő hab nem keletkezik, és már moshatjuk a hajunkat.) 
Vigyázzat!  Szembe kerülve csíp.
Rendszeres használata helyrehozza a problémás bőrt, ha pedig 20 ml ezüstkolloidot, vagy 10 csepp teafaolajat is csepegtetsz hozzá, megszünteti a makacs korpát is. ( Ha száraznak érzed a hajad, akkor valószínűleg túl sok diót használtál, öblítsd le tiszta vízzel.)  Szárazabb a hajnál, kevesebb mosódiót kell használni. Zsíros hajnál, pedig az elkészített diós léhez egy citrom levét adjuk, a hajunk fényesebb lesz és a zsírosodást is csökkenti.  A mosódió alkalmazásával puhává és erőssé teszed a hajad.
Ha csak egyszer használtad a diókat, tegyük félre jó lesz legközelebb. A mosódió sampon furcsa lesz először, mivel nem fog habzani mint a gyári, de attól még jól tisztít.
8./ Házi kedvencek fürdetése
A hajsampon kutyáknál, macskáknál is hatásos, nem szárítja ki a  bőrüket. Az oldat elűzi a parazitákat a háziállatokból.
Tégyünk 4-6 darab mosódióhéjat edénybe, adjunk hozzá 250 ml vizet. Forraljuk fel, takaréklángon egy-két percig főzzük. Ha lehűlt, öntsük a folyadékot egy zárható flakonba.
Kb. a flakon negyedéig öntsük a mosódiós lét, majd rázzuk a flakont, míg összefüggő hab keletkezik, és máris moshatjuk is a házi kedvencünket. A habképzést segíthjük, ha egy kupakot teszünk a flakonba.
9./Ezüst ékszer tisztítása
A mosódió különösen alkalmas ezüst tisztítására. 2-3 mosódió héjat tegyünk 100-150 ml meleg vizzel teli tálba 40-45 percre. Kevergessük, hogy a szaponin kioldódjon. Tisztíthatjuk a dió héjával vagy az ujjhegyedre téve az oldatból egy keveset, és dörzsöljük be az ékszert. A hozzáférhetetlen helyeken, célszerű fogkefét használni. Ha kész, öblítsük le az ékszert, hagyjuk megszáradni, majd fényesíthetjük.
10./ Levéltetvek ellen
Ismeretes, hogy a mosódió héjában lévő szaponin, elriasztja az élősködőket, ezért nincs szükség a mosódiófáknál permetezésre. Ezt a tulajdonságát használhatjuk ki szobanövényeink  védelmében.
Tegyünk 4-6 darab mosódió héjat edénybe, adjunk hozzá 250 ml vizet. Forraljuk fel, takaréklángon forraljuk egy-két percig. Ha lehült, öntsük a folyadékot egy üres szórófejes flakonba.
Szobanövény parazitái ellen így védekezhatünk:  ha beleállítjuk a kádba a cserepes virágokat és a szórófejes flakonnal lemossuk őket. Az eredmény nem marad el, és mindezt úgy érjük el, hogy közben a szoba (kert) levegőjét kémiai anyagokkal nem fertőzzük.
50 liter permetlé készítéséhez:  0,5 kg dió héja, engedünk rá vizet, 10-20 percig főzni. Ha az oldal lehűlt indulhat a permetezés a kertben.

Rendelés és további információ: romandik@gmail.com
forrás: www.andio.biz
 

blogger templates | Make Money Online