2010. január 9., szombat

Montessori műhely, avagy a játék, a mese és az iradalom szerepe

Már régóta elkötelezett híve vagyok a Montessori pedagógiának. Tavaly költöztünk ki a főváros környékére egy családi házba. A végső döntésnél az is közrejátszott - hová is költözzünk -, hogy a közelben legyen Montessori szemléletű óvoda és iskola.

Decemberben megjelent a Montessori műhely 2009/2. száma, melyben több érdekes cikkre is akadtam. Most egy kis figyelemfelkeltőt, ízelítőt nyújtok át belőle.

Az egyiket B. Méhes Vera írta -aki a Montessori pedagógia magyarországi elterjesztésének még ma is élő legnagyobb alakja- Montessori, a játék, a mese és az irodalom címmel.

Ebben olvashatunk többek között a mese fontosságáról, ami sejtetni engedi hogy a számítógépek és a Tv erőteljes előretörésének korszakában is nagyon nagy fontossága van az olvasott mesének gyermekeink egészséges lelki és szellemi fejlődése szempontjából.

Azt hiszem nem vitatható Babits Mihály, Ritmus a könyvről című versének mai aktualitása sem. Egy részlet:

"Ó ne mondjátok azt, hogy a
Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és
az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az
ember-
így él: emberben a könyv, s a
Könyvben az Ember."


Másik cikk amit kiemelni kívánok a folyóiratból: "Hol a varázs a kortárs mesékben?" címet viseli és Győri Hanna műfordító, kritikus írta.

Sok szülőt foglalkoztat, hogy milyen is a jó mese, milyen is a jó irodalmi alkotás és mi az amit érdemes gyermekeinek odaadni olvasásra. Ez a két cikket sokat segít ennek a dilemmának a megoldásában.

A cikk érdekessége számomra az az összevetés, hogy a hétköznapi mesék,(pl. :Bartos Erika könyvek) a csodás mesék (pl.: Pettson és Findus történetei.) és a varázs mesék (pl.: királykisasszonyos, varázslós mesék) mit is nyújtanak gyermekeinek.

Elolvasva a cikket rájövünk, hogy mindegyikre szükség van a maga idejében.

Akit bővebben érdekel a Montessori pedagógia és a Montessori Műhely újság látogasson el a www.montessori.hu web oldalra vagy írja meg nekem szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre, vagy segítek a folyóirat megszerzésében.

MEGJELENT
B. Méhes Vera interjú-önéletrajza Majdnem száz év címmel. A könyvet Boreczky Ágnes állította össze .

További szép napot mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

 

blogger templates | Make Money Online