2010. november 28., vasárnap

Ádvent üzenete + karácsonyi word-art FREEBIE 1.

Ismét eltelt egy év közeleg a Karácsony.  Ma van Ádvent első vasárnapja! Ilyenkor sokszor elgondolkodom, hogy ma már mennyire elhomályosult a karácsony igazi "üzenete". 

Emlékszem egy régi karácsonyra, még gyerekkoromból. 
Nem voltunk szegények, de túl gazdagok se, így karácsonyra nem sok ajándékot kaptam. Akkor még "sokat jártam" templomba. Valahogy azon a karácsonyom nem számított az ajándék, a "külcsíny", valami olyan "lélek szállt meg", olyan üzenet jött át a prédikáló pap által,  melyet azóta is őrzök és várok, minden karácsonykor.
Remélem azt az érzést újra megtalálom és át tudom adni a gyermekeimnek is!

Találtam egy leírást az Ádventről, melyet kivonatosan most közreadok. (forrás: vikipedia.hu)
Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik ( a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét,), és vízkeresztig (január 6-ig) tart. 

Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.
Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.

Adventkor a keresztények nemcsak a Jézus születése előtti várakozásról emlékeznek meg, hanem további két jelentése is van az ünnepnek. Várják az Úr eljövetelét a saját életükben is: hogy keresztény életvitelükkel minél közelebb kerüljenek Istenhez, Jézus tanításához.


Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.
Még egy gondolat, mely szorosan talán nem, de mégis kapcsolódik ehhez a gondolatkörhöz. Már régóta terveztem ennek a bejegyzésnek a megírását, most végre ideértem.
A november nagyon termékeny volt Balázs honlapján mivel sok olyan bolygó együttállás volt, mely üzentet közvetített a számunkra.
A Szülő-gyerek kapcsolat átalakítás (I., II.) címmel két írást is olvashatunk. 

Érdemes elolvasni a hozzászólásokat is mert seítenek másként látnai a dolgokat, mellyel talán sokmindent mi magunk is másképp élünk meg és másképp adjuk tovább!

Mivel úgy érzem nem tudnám jobban megfogalmazni amit gondolok, ezért Balázs szavait hoztam el neketek. Akit ezek a gondolatok megfognak annak érdemes a teljes bejegyzést + kommenteket elolvasni.

"A gyermekeink nem a mi gyermekeink!" Osho

Igen, ezek a gyermekek, kezdve az indigókkal valóban a régi rendszereket döntögetik – és ha még mindig úgy állunk a gyermekekhez, ahogyan szüleink és ahogyan az elmúlt pár száz évben, akkor bizony a Szaturnusz tükre által arra leszünk korlátozva, hogy átértékeljük a hozzáállásunkat. És itt nem arról van szó, hogy a gyermekekkel kedvesek vagyunk, nem mondjuk nekik, hogy “ne rohangálj, mert elesel” és hasonló tudatromboló, negatívat kódoló dolgokat. Ennél sokkal többről van szó! Ez csak az első lépés.

Ahogyan én látom arról van szó, hogy felismerjük, hogy a gyermekek nem a mi gyermekeink. Nem uraljuk, nem irányítjuk, nem korlátozzuk, nem mondjuk nekik, hogy “mert azt mondtam”, nem rakjuk rájuk azokat az elveket, amelyek szerint mi eddig éltük az életünket. Hanem azt kell nekik MEGMUTATNI, hogy legyenek önállóak, és éljenek a saját szívük és Magjuk szerint.

A BERÖGZÜLT, TUDATTALAN MINTÁKAT VEGYÜK ÉSZRE, és változtassunk rajta.  



És akkor az ígért ajándék! Készítettem egy WORD_ART FREEBIE-t ismét. 

Most a kedvenc karácsonyi dalom részletével, melyet tavaly Csondor Kata tett ismerté. Ezt a dalt hallgalva, érzem azt a bizonyos melegséget, határtalan és feltétel nélküli szeretetet melyet hiányolok az ajándékokért rohangáló világunkban.

Fogadjátok szeretettel!




Egy szép karácsonyi ajándékkal készülök minden kedves olvasómnak és aki rendszeresen jön, addig is minden héten egy Frebiee-vel lehet gazdagabb!

Köszönöm, hogy benéztél! Tartalmas és szép Adventet kívánok!

4 megjegyzés:

Margó írta...

Köszönöm a bejegyzésed! Sok-sok mindennel egyetértek! Osho-t is olvasgatom és szeretem a gondolatait. A "témával" kapcsoaltban vannak saját gondolataim is:-)
A WordArt-okat gyűjtöm és hálás vagyok azért, hogy készíted ezeket:-))

@gi írta...

Az én kedvenc karácsonyi idézetem is! :)
Köszönöm szépen, vittem!

kreatívhit írta...

Szép hetet és köszönöm amit készítettel.

Pertine írta...

Köszönöm a WA-t, dúdolóssá tetted a délutánomat.. :)

 

blogger templates | Make Money Online