2009. szeptember 22., kedd

Lélekgyógyító kézműveskedés

Szombati rendezvényünk a Hordozás hete keretében megrendezett hordozás napja előadás sorozat nagyfokú érdektelenség miatt számomra fájdalmasan zárult.

Nagyon kevesen jöttek el, pedig érdekes és gyermekeink, illetve a kismamák számára is fontos előadások kerültek megtartásra. Sajnálom hogy sok anya társam, ezt nem értette meg, vagy nem érdekelte annyira hogy tegyen is érte. Nem sokat kellett volna tenni, csak egy kis kirándulás ...

Semmi sincs véletlen. Tudom ez a szombati kudarc is tartogat számomra tanulságot, igyekszem tanulni is belőle.

Minden esetre köszönöm mindenkinek aki eljött!

Egy pozitív oldala mindenképpen volt a napnak, hogy kedves és segítőkész embereket ismerhettem meg, és olyan előadáson is részt vettem ahol mint három gyerekes anyuka is tanultam! Szemléletemben sikerült változtatnom! Szerintem ez nagyszerű dolog! Köszönöm Bea!

Ilyenkor különösen hálás vagyok a gondviselésnek, hogy kézműves vénával áldott meg!

Lehangolódva fogtam hozzá, hogy befejezzem a szalvéta tartót, amit már régebben kezdtem el, kavics mozaik technikával.

A tulipán a magyar népművészetben is kedvelt motívum, és mélyebb jelentés tartalommal bír. Őseink tarsolylemezeket, övcsatokat, és székely kapukat is díszítettek vele.

Kiszely István: A magyar nép őstörténete című művében így ír:

"E virág nem csupán ugyanabból a földből született, amelyből a Magyarság, hanem nyelvünk, világnézetünk kialakulásának is részese, létezésünk, eszmélésünk kitörölhetetlen szimbóluma. A tulipán a magyarság ősi szimbóluma, mely az ősi földből fakad. Létezésünk, eszmélésünk kitörölhetetlen bizonyítéka.

Hogy a tulipán, mint díszítő elem milyen mélyen konzerválódott népi kultúránkban, legfőbb bizonyítékát abban látjuk, hogy a keresztény kultúra és a "magasművészet" a kor stílusának az ősi világ-szemlélettel ellentétes minden fölényes hatása ellenére, a tulipán motívum fennmaradt minden magyar táj népművészeti alkotásain, olyan egyszerű formában és alkalmazásban, mint amilyet ősi népdalaink elemeiben és felépítésében tapasztalhatunk.

Fennmaradt, mert a nép a századokon át tartó elnyomása alatt is tudta, ismerte ősi jelentését, benne népi érzéseinek, vágyainak szabad kifejezési eszközét látta. Ez elevenítette fel azt a mélyen konzerválódott közösségi érzést, melyet még a keleti puszták élménye alakított ki a magyar nép lelkében. A vadon élő tulipánok hazája Közép-Ázsia, a Tien-san és a Pamír-Altáj hegység."

Igyekszem elengedni a keserűséget, a csalódottságot amit a szombati "sikertelenség" hozott lelkembe, mivel akinek fontos volt az ott volt, még ha kevesen is, de tudom azok nem távoztak "üres kézzel". Szívem mélyén érzem hogy jó ösvényen haladok, még ha sokszor nehezítik is az előrejutásomat.

Íme a szalvétatartó:





Köszönöm még egyszer a jelenlévőknek.

Nincsenek megjegyzések:

 

blogger templates | Make Money Online