2009. november 9., hétfő

Egy csodás babahordozó - Mei Tai

Nemrégiben kaptam egy Mei Tai babahordozót. Mivel a legkisebb gyermekemet már hordozom egy ideje megkötős hordozókendőben, így tudom értékelni ha valami ötletes, jó és könnyen használható! Hát ez az! Teljesen lenyűgözött! A neten gyorsan találtam is videót és leírást az eredetéről és a használatáról.

A nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Aki gyermeket hordoz, az tudja mennyire jó ha gyorsan lehet felrögzíteni a babát. A babák általános tulajdonsága, hogy rövid ideig igen türelmesek. Azonban ha sokáig kötözgetjük őket, akkor ezt már nem lehet elmondani róluk.

Több anyukával találkoztam, aki "fél" a hordozókendő használatától, mivel hosszú kendő és látszólag bonyolult a megkötése. Aki már kipróbálta, az tudja hogy ez csak látszólagos probléma és ha a baba érdekeit tartjuk szem előtt akkor, ez nem is olyan nagy probléma.

A Mei Tai azt a "látszólagos problémát" oldja meg. Könnyen megköthető, egyszerű, könnyű. Egyszerűen szeretem! Mondhatnám a szlogent!

A Nandu hordozókendő iskola tagjaként örömmel értesültem róla, hogy mi is forgalmazni fogjuk! Remek gondoltam.

Íme az általunk forgalmazott egyik Mei Tai fotója:

Hamarosan részletes leírást olvashattok a www.bababolt.com-on is. A megkötésről videokat találtok a www.youtube.com-on.

Addig is egy kis ismertető.

A Mei Tai-ban elöl, háton, vagy csípőn is hordhatjuk a gyermeket. Bárki kiválaszthatja magának a legmegfelelőbb hordozási fajtát. Szinte nem lehet elrontani a Mei Tai kötözését, hiszen adja magát.

Elől hordozás:
Kössük fel a MeiTai alsó megkötőjét a derekunkra úgy, mint egy kötényt, hátul csomózzuk meg. Vegyük fel a babát magunkkal szembe, és hajtsuk fel a testére a Mei Tai body részét az egyik kézzel, miközben tartjuk a babát a másikkal. Az anyagot a baba lábai között vezessük el (kivéve kb. 2-3 hónapos korig, akkor „békapózban” tegyük bele, lábak ne lógjanak ki, hanem felhúzva oldalt), és a pántokat dobjuk a vállunk fölött hátra. Egy kézzel tartsuk a babát, másik kézzel kapjuk el a pántokat a hátunk mögött. Ha tartjuk a pántokat, elengedhetjük a babát. „Rázzuk bele” a babát a hordozóba, egyúttal állítsuk be a szorosságot. Keresztezzük a pántokat a hátunkon, és vezessük előre a pántokat a baba lába fölött. Ezután többféle módon köthetjük meg a pántokat (mindig csomóra!!!), ez függ a baba korától és a pántok hosszától:
- rövid pántnál: a baba popsija alatt kötünk csomót,
- hosszú pántnál: a baba popsiján keresztezzük a pántokat (szépen lesimítva egymáson), a baba lába alatt vezessük hátra, és ott kössünk rá csomót,
- pici babáknak (jobban tartja a hátát): a baba hátán előrevezetve kössünk csomót, vagy a hátán keresztezve vezessük hátra a pántokat és a mi hátunk mögött kössük meg.

Háton hordozás:
Szerintem háton akkor kell hordozni a gyereket, ha már nagyobb a súlya, és tudja magát tartani, illetve ha hosszabb távra megyünk. Akkor nekünk is és a babának is kényelmesebb.
A kiindulási helyzetek is különbözőek.
Kössük fel a Mei Tai-t úgy, mint elöl hordozásnál, csak fordítva: elöl legyen a csomó, hátul lóg a body a pántokkal. Emeljük fel a babát, és miközben előre hajolunk, görgessük fel a hátunkra. Folyamatosan tartani kell közben a babát, amíg a Mei Tai nem tartja. Hajtsuk fel a Mei Tai-t a baba lábai között és hozzuk előre a pántokat. Ha mindkét pántot tartjuk elöl, elengedhetjük a babát. „Rázzuk bele” a Mei Tai-ba a gyereket és a hónunk alatt vezessük hátra a pántokat. Hátul a baba lába fölött hátravezetve vagy a popsija alatt csomózzuk meg, vagy keresztezzük a popsiján a pántokat és a baba lábai alatt elvezetve hozzuk előre a pántokat. Elöl kössük csomóra.
Segítség lehet, ha a gyereket felültetjük egy asztalra, és onnan emeljük fel.

Továbbá a Mei Tai-t csípőhordozásnál is nagyon jól használhatjuk. Ez akkor rendkívül jó, amikor a baba már nagyobb és nagyon érdeklődő. Szeret forgolódni. Ilyenkor a mozgás szabadságát nem korlátozzuk, de azért akinek a dereka, vagy a karja nem bírja sokáig tartani a babát annak nagy segítség ez a fajta megkötési mód.

Milyen korú gyereket lehet a Mei Tai-al hordozni?
Elvileg újszülött kortól használható. Én 3 hónapos kortól javasolnám inkább, ugyanis addigra a baba már jobban tartja a testét és a fejét. Bár egy jó Mei Tai jó tartást ad a babának, mégsem simul annyira rá, mint egy hordozókendő. Egy jó hordozóeszköz a baba egész testét és fejét megfelelően támasztja függőleges testhelyzetben és biztosítja a terpesztartást. Bár ez igaz egy jó minőségű Mei Tai-ra, mégis inkább elfogadott az a nézet, hogy a pici babákat kendőben hordozzuk 2-3 hónapos korig.
És hogy meddig? Ameddig akarjuk, elbírjuk és ameddig a gyermek ezt igényli. Kirándulások alkalmával is jó szolgálatot tehet nagyobbacska gyereknél, ha elfárad. Bevásárlásnál, amikor már elfárad és elálmosodik.
Mei Tai jó pici kortól tipegőig, az azért van, mert nagyon jól variálható: pl. ha a pici baba nagyon mélyen lenne a Mei Tai-ban, a derekunkra felkötés előtt hajtsuk fel a derékrészt, és ezzel megrövidíthetjük a "body"-t. A szorosság mindenkori optimális megoldása pedig a pántos megoldásban rejlik: minden egyes felkötözéskor pont olyanra állíthatjuk, ami a saját testalkatunknak és a baba nagyságának (korának) megfelel.

Nincsenek megjegyzések:

 

blogger templates | Make Money Online